Dos relats de la fiscalitats
13 de julio de 2014
Por admin

Un think tank (bidó d’idees) liberal anomenat Civismo va celebrar la setmana passada el Dia de l’Alliberament Fiscal, data en què els ciutadans espanyols deixen de treballar per l’Estat –entre impostos i cotitzacions socials– i passen a fer-ho per a ells mateixos. Després de la reforma anunciada pel Govern, la cita s’avançarà al 26 de juny: llavors no serà una mica més de la meitat, sinó una mica menys.

Explicat així, provoca un comprensible malestar. La meitat de l’any treballant pel Govern, les autonomies i els ajuntaments! Indignant, oi? Però hi ha una altra forma de narrar la mateixa història. Com diuen ara, un altre relat és possible.

En aquest altre relat, fins al 3 de juliol hem estat treballant per pagar les pensions dels jubilats, inclosos els de la nostra família, el nostre veïnat i la nostra comarca. I els subsidis dels aturats que en tenen (sí: família, veïnat, comarca). I els mestres de l’escola pública o el concert de l’escola privada on van els nostres fills (i els del veïnat, etcètera), i els ambulatoris i hospitals on atenen els nostres avis i els donen gratis (encara) gran part dels medicaments. (I on anem tots quan el metge de la mútua ens diagnostica alguna cosa realment cara, correm a la pública). I per pagar els guàrdies i els soldats, i els jutges que empaperen corruptes, i les autovies gratuïtes que superen en quilòmetres les autopistes de pagament, i els AVE deficitaris que universalitzen el dret fonamental d’anar a Madrid. I poden anar-hi afegint coses segons el seu coneixement i experiència, que la llista és llarga.

Publicaciones relacionadas